Αρχείο για Ιανουαρίου, 2012

Όταν ο δάσκαλος αρνείται να δεχθεί ότι ένα παιδί είναι «χαμένη υπόθεση»…

 

«Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα

1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας

Δευτέρα 30 του Γενάρη 2012, 6.30 μμ

—————-

για το Δημήτρη Σταύρακα

 

Φιλμογραφία

1967 Γκάζι (μμ)

1979 Μπέττυ (μμ)

1983 Παρεξήγηση

1999 Το καναρινί ποδήλατο

2006 Το πέρασμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης και ως κριτικός κινηματογράφου. Το 1967 έφυγε για το Παρίσι, όπου εργάστηκε ως οπερατέρ και σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Nanterre (Paris X) και δημογραφία στο Δημογραφικό Ινστιτούτο (Paris I – Sorbonne). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία στο Γεωγραφικό Ινστιτούτο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και από τότε εργάζεται ως σκηνοθέτης.

 

Advertisements

 

Μίλτος Κουντουράς

Κλείστε τα σχολεία!

«Εζήτησα να ξυπνήσω ψυχές ικανές να καθορίσουν μονάχες τους αύριο την τύχη τους κι όχι νευρόσπαστα που να κινούνται σήμερα με τη θέληση του πρώτου τυχαίου δασκάλου τους κι αύριο με του άλλου οποιουδήποτε κυρίου τους.

Δεν έδωκα καλούπια σε καμιά περιοχή της ζωής και της σκέψης τους, καλούπια που αλλάζουν επιφανειακά μονάχα κ’ εξωτερικά τη ζωή, μα που αφήνουν αποκοιμισμένη και στείρα την ψυχή τους.

Όπου έβλεπα την ελεύθερη σκέψη τη σεβάστηκα και την αγάπησα, οσοδήποτε τολμηρή κι αν ήταν, και περιφρόνησα με αγανάκτηση το μυαλό το σκλαβωμένο μέσα στα δεσμά της πρόληψης και της υποκρισίας.

Οι ταπεινοί γύρω μας μας έριξαν λόγια βλεδυρά και μας εμίσησαν – αλίμονο αν δεν μας μισούσαν, αυτό θα σήμαινε πως συγγενεύαμε με την ταπεινή και πρόστυχη ψυχή και ζωή τους.

Γιατί μαθητής μου εμένα δεν είναι ‘κείνος που αγαπά την ήρεμη κι ακίνδυνη ζωή, τη στρωμένη με λουλούδια, αλλά εκείνος που μέσα του έχει ξυπνήσει η ανησυχία. Μαθητής μου δεν είναι ‘κείνος που θα μ’ αγαπήσει με μια θηλυκιά και μαλακή άγονη αγάπη, αλλά εκείνος που ακολουθώντας τις αρχές της επικίνδυνης πάλης θα με φτάσει και θα με ξεπεράσει, αρνιούμενος ίσως στο τέλος εμένα.»

πρόχειρο χειρόγραφό του με σημειώσεις για το λόγο του
στο τέλος του σχολικού έτους 1929-30 στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης