18-02-2011: «Ο Ψύλλος», του Δημήτρη Σπύρου

Posted: 19/02/2011 in Uncategorized

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας.

Τέλειωσε τη Δραματική Σχολή και σπούδασε Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά από το 1982 στράφηκε στον κινηματογράφο όπου στα χρόνια της «μαθητείας» εργάστηκε σαν ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής. Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί, δημιουργώντας ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί ως σήμερα με σημαντικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Από το 1989, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, κάνοντας αρχικά την ταινία «Ο ψύλλος» (η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία) και κατόπιν εκπαιδευτικά προγράμματα και τηλεοπτικές παραγωγές.

Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, η οποία ασχολείται με: διανομή ταινιών, παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διαχειρίζεται το cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, διοργανώνει Φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Παράλληλα ασχολείται και με τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Το 1981 πήρε το 1ο Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό για ποιητές κάτω των 35 ετών. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν τρεις κορυφαίοι έλληνες ποιητές : Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος και Τάκης Σινόπουλος.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος, το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα».

ΣΕΝΑΡΙΑ

«ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΑΙΟΥ» σήριαλ 13 επεισοδίων της ΕΤ-3,σκηνοθεσία Τάσος Ψαρράς

« ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ» σήριαλ 13 επεισοδίων της  ΕΤ-1(σε συνεργασία με τον Τάσο Ψαρρά, ο οποίος και το σκηνοθέτησε).

«Ο ΨΥΛΛΟΣ» ταινία μεγάλου μήκους( Σκηνοθεσία του ιδίου)

«ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΦΟΝΤΟ» ταινία μεγάλου μήκους(Σκηνοθεσία του ιδίου)

«ΕΡΜΗΝΕΙΑ» ταινία μικρού μήκους (Σκηνοθεσία του ίδιου)

«ΤΑ ΑΘΕΙΚΑ» σήριαλ 13 επεισοδίων

«ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΕΙΪΝΑ» (σε συνεργασία με τον Αντώνη Παπαδόπουλο)

«Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ» (Βασισμένο στη νουβέλα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Τα θαύματα έρχονται στην ώρα τους»)

(Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά σχέδια σεναρίων στα συρτάρια του – ή καλύτερα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του- που περιμένουν τη σειρά τους για να γίνουν ταινίες).

ΕΡΕΥΝΕΣ

«ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου, όπου έκανε την έρευνα και έγραψε το σενάριο σε έξι επεισόδια.

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά, όπου έκανε την έρευνα και έγραψε το σενάριο σε πέντε επεισόδια.

«ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» Πολυετής έρευνα για το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα(ως το 1914 που έγινε η Δίκη του Ναυπλίου). Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι το υπό έκδοση βιβλίο «Ο Κόκκινος Σκούφος» το οποίο έχει παραγγελθεί από τη ΓΣΕΕ. Επίσης το ντοκιμαντέρ «Ο Βόλος στη χαραυγή του εικοστού αιώνα»(Σε σκηνοθεσία του ιδίου).Ακόμη το (ανολοκλήρωτο αυτή τη στιγμή) σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Το Κρυφό Σκολειό».

«ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν η δημιουργία του μεγάλου μήκους δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ», (Σε σκηνοθεσία του ίδιου)

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

«ΕΡΜΗΝΕΙΑ» μικρού μήκους(1986)

«Ο ΨΥΛΛΟΣ» μεγάλου μήκους (1990)

«ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΦΟΝΤΟ» μεγάλου μήκους(1996)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

«BIG TREASURE CHEST FOR FUTURE KIDS». Διεθνής τηλεοπτική  συμπαραγωγή με τη συμμετοχή 12 χωρών. Έκανε την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή του ελληνικού επεισοδίου (1999-2000)

«THE GIRL AND THE DANCING HORCES». Παραγωγή της Γιουροβίζιον με τη συμμετοχή 14 χωρών. Έκανε τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή του ελληνικού επεισοδίου. (2001).

ΒΙΒΛΙΑ

«Υποχρεωτική Έξοδος» (Ποίηση) 1982

«Φώτα Πορείας»  (Ποίηση) Εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»- 1987

«Ο Ψύλλος» (Μυθιστόρημα) Εκδ. «Πατάκη» 1η έκδοση1993, 9η έκδοση 2002

«Το Παιδί στον ελληνικό κινηματογράφο» (Μελέτη) Εκδ. «Νεανικό Πλάνο» 2001

«Ο τελευταίος πετροπόλεμος» Μυθιστόρημα (Υπό έκδοση)

«Ο τραυματιοφορέας» Μυθιστόρημα (Υπό έκδοση)

«Σχολείο και Κινηματογράφος» Μελέτη (Υπό έκδοση)

———-

ΨΥΛΛΟΣ: Γένος εντόμων αφανοπτέρων της οικογένειας των ψυλλίδων, περιλαμβάνον διάφορα είδη, ζώντα παρασιτικών επί ανθρώπων και ζώων (Παρ’ αρχαίοις ψύλλα). Είναι μικρότατα έντομα, με σώμα πλευρικώς πεπιεσμένον, κεφαλήν μικράν, στοματικόν όργανον αποτελούμενον εκ πολλών τμημάτων και απολήγον εις ρύγχος, κατάλληλον προς νύξιν και μύζησιν, κεραίας βραχείας, πτέρυγας ατροφικάς και άκρα εκ των οποίων τα οπίσθια είναι μακρότερα,  ειδικώς διαμεμορφωμένα δια πήδημα…

Από το ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ «ΗΛΙΟΥ», ΤΟΜΟΣ ΙΗ΄

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s